«Περπατώντας στον τόπο μας», μια εκπομπή στην Ελληνική γλώσσα


«Περπατώντας στον τόπο μας», μια εκπομπή στην Ελληνική γλώσσα

«Περπατώντας στον τόπο μας», είναι ο τίτλος της εκπομπής που προετοιμάζει και προβάλει κάθε Πέμπτη, στο τηλεοπτικό κανάλι RTSH GJIROKASTRA, στην Ελληνική γλώσσα, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κίκης. Είναι, σήμερα, το μοναδικό ηλεκτρονικό και γραπτό έντυπο, που αναφέρεται, στην Εθνική  Ελληνική Μειονότητα.

Μια μειονότητα που είχε τα δικά της έντυπα, την δική της εφημερίδα, το «λαϊκό Βήμα», από το 1945,  που κυκλοφορούσε δύο φορές την εβδομάδα και που δεν διακόπηκε ούτε μία φορά, ακόμα και στο δικτατορικό καθεστώς του Χότζα.  Ποιος ο σκοπός του που άφησε ελεύθερη (αλλά ελεγχόμενη)  την έκδοσή του, είναι άλλο ζήτημα. Αλλά, στο τέλος της γραφής, οι άνθρωποι μας είχαν ένα έντυπο στη δική τους γλώσσα, την μητρική.

Στην μεταπολίτευση στον βορειοηπειρωτικό χώρο κυκλοφόρησαν μια πλειάδα εφημερίδων και περιοδικών. Μαζί με το «λαϊκό Βήμα» και η «Φωνή της Ομόνοιας», από το 1992, το «Όραμα 2000», του αείμνηστου Θοδωρή Βεζιάνη, σε τακτική ημερομηνία κυκλοφορίας, το περιοδικό «Προβολή» του Χαράλαμπου Αθανασίου, μα και άλλες εκδοθέντες από Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Αδελφότητες. Το τελευταίο διάστημα και για τρία χρόνια  κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Η φωνή των Ελλήνων» με πρωτοβουλία και χορήγηση του Πρόεδρου Αδελφότητας Κρανιάς, του αξιόλογου φωτογράφου Γιώργου Στέργιου.

Σαν τα κεριά έσβησαν όλες, η μία πίσω από την άλλη, και  σήμερα που οι άνθρωποί μας, που κατοικούν εδώ στα πάτρια εδάφη και που ζητούν πληροφόρηση και ένα έντυπο στη γλώσσα τους, να διαβάζουν, μα και να νιώθουν αισιόδοξοι  πως  η Ε. Ε. Μειονότητα δεν θα σβήσει, διότι, ως γνωστόν,  όταν εξακολουθούν να λαμπαδιάζουν, η γλώσσα, η θρησκεία, τα ήθη και τα έθιμα, ο χώρος θα παραμείνει αλώβητος, όπως έμεινε εις τους αιώνες των αιώνων.

Ήταν πάγιο αίτημα της Ομόνοιας, ώστε να είχε το δικό της τυπογραφείο, τον δικό της ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό, τα δικά της έντυπα να εκδίδονταν εδώ και να κυκλοφορούσαν εδώ.  Δεν εισακούστηκε το αίτημα αυτό, διότι έπρεπε τα δικά μας έντυπα κα εκδίδονταν στα Ιωάννινα, στο Κατσικά, διότι εκεί ήταν το τυπογραφείο και εκεί έπρεπε να ασχοληθούν μερικοί υπάλληλοι.

Σήμερα, όπως καμία άλλη φορά,  ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός είναι στα μαύρα του χάλια. Βάλλεται από παντού. Σε όλους τους τομείς. Ο εθνικισμός στο μεγαλείο του. Η παραπληροφόρηση βασιλεύει. Δεν υπάρχει ούτε μια μηνιαία εφημερίδα, για ενημέρωση, για συμπαράσταση, γεγονός που δεν το συναντάς σε καμία άλλη Μειονότητα του κόσμου, άσε σε μια Εθνική Μειονότητα.

Να γιατί η προσπάθεια του Δημήτρη Κίκη, είναι σημαντική, αξιόπιστη και αξιοπρεπής, διότι διαμέσου αυτής της εκπομπής προβάλλεται ο δικός μας χώρος, τα ήθη και τα έθιμά μας, η γλώσσα και οι παραδόσεις, οι δικοί μας εθνομάρτυρες και οι δικοί μας ελληνοδιδάσκαλοι. Και το κυριότερο, διαμέσου ενός αλβανικού ηλεκτρονικού έντυπου, προβάλλει τις αξίες του δικού μας χώρου.

Διότι, κρίμα, υπάρχουν  δικοί μας τύποι που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αμαυρώνουν αγώνες και θυσίες, πρόσωπα και οργανώσεις, δίνοντας πληροφορίες σε μυστικές υπηρεσίες με τα λεγόμενά τους, τα γραπτά τους, τα βιβλία τους, όταν αυτός ο χώρος έχει ανάγκη από ενότητα, συμφιλίωση, αγάπη και κοινόν αγώνα για τα δίκαια αιτήματά μας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

«Περπατώντας στον τόπο μας», μια εκπομπή στην Ελληνική γλώσσαΕίσοδος μελών:
  
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τό ἔπος 1940 – 41: Αἰώνια δόξα τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Οἰκουμένης
Ἔντι Ράμα: "Τό λιμάνι τοῦ Δυρραχίου θά γίνῃ de facto λιμάνι τοῦ Κοσσυφοπεδίου". Ποιά εἶναι τὰ ἐπακόλουθα; ;
Ὁ Ἕλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ἄς μή παρασυρθῇ ἀπό χαμόγελα καί ἁπλόχερες ὑποσχέσεις τῆς Ἀλβανίας κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!