Ο άγιος Ιεράρχης, αοίδιμος Σεβαστιανός, ένα λαμπερό αστέρι - 29 χρόνια από την κοίμησή του


«Ένα φωτεινό αστέρι, πέρασε…», τιτλοφορείται το πόνημα του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Σεβασμιοτάτου Ανδρέα, αφιερωμένο στον άγιο Ιεράρχη, αοίδιμο Σεβαστιανό. Πέρασε, μα δεν έσβησε και δεν χάθηκε, γράφει στο πόνημά του ο Σεβασμιότατος Ανδρέας. Πέρασε, αλλά μας φωτίζει.

Με το δίκιο τον αποκαλεί φωτεινό.  Διότι, ως τούτο, στο λειτούργημά του ως Ιεράρχης:

Έδιωξε το σκοτάδι του φόβου κι έδωσε δύναμη και ελπίδα  στις αποσταμένες ψυχές, δείχνοντάς τους το δρόμο του χρέους.

Τίμησε την ιεροσύνη και την Εκκλησία, τονίζοντας πως δεν θα νικήσει η βία και το ψεύδος, αλλά ο Χριστός και η αλήθεια.

Σήκωσε τη φωνή του για τα δεινά που υπέστη ένας λαός, ο Βορειοηπειρωτικός, μαζί με τον αλβανικό, στο δικτατορικό κομμουνιστικό καθεστώς του Ε. Χότζα.

Παγκοσμιοποίησε,  με τον τιτάνιο αγώνα που διεξήγαγε, την προάσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Στέγασε και βοήθησε κατά εκατοντάδες φυγάδες και μετανάστες, ανεξαρτήτου πίστης και ιδεολογίας, στην μικρή, αλλά με μεγάλη αγκαλιά Μητρόπολή του.

Ενθουσιάστηκε όταν ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός απέκτησε τη δική του Οργάνωση την «ΟΜΟΝΟΙΑ» και απέστειλε αμέσως το μήνυμα: «Την Ομόνοια και τα μάτια σας».

Ανησύχησε και λυπήθηκε με την τροπή των γεγονότων του 1994, με την φυλάκιση των πέντε ηγετών της Ομόνοιας και παρά την κλονισμένη υγεία του, όντας νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, γράφει στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κάρολο Παπούλια: «Το θέμα της φυλακίσεως των πέντε ηγετικών στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΣ είναι σοβαρόν και θίγει την εθνικήν μας αξιοπρέπειαν. Ο δε κλονισμός της υγείας του Ευάγγελου Παπαχρήστου δεν ημπορεί να μας αφήνει άλλο αδιάφορους. Αν κ. Υπουργέ, κινδύνευε στην φυλακή αδελφός σας ή στενός συγγενής σας ή μέλος της Κυβερνήσεώς σας, έτσι –«ήπια»  και «απαλά» θα αντιμετωπίζατε το πράγμα; (Αυτό θα μείνει πάντα βαθιά χαραγμένο στην καρδιά μου. σ.σ. )

Την 12η Δεκεμβρίου 1994 ο άγιος Ιεράρχης  εκοιμήθη εν Κυρίω. Αν και πέρασαν από τότε 29 χρόνια το όνομά του δεν θα σβήσει ποτέ από τις καρδιές μας και όπως τόνισε στον επιμνημόσυνο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Λευκάδος & Ιθάκης κ. Νικηφόρος, ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός έλαμψε ως ο ήλιος στον ναό του Υψίστου και όπως το ουράνιο τόξο, που φωτίζει πάνω από τα νέφη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος