Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ


Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ χαιρετίζουν την έκδοση του βιβλίου Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ, της δ. Ευαγγελίας Λάππα, από τις εκδόσεις ΝΑΜΑ.

Το βιβλίο  είναι αφιερωμένο στην πόλη  του Αυλώνα, ο οποίος προσωποποιημένος, ως νεαρό αγόρι, διηγείται  ιστορικά περιστατικά,  παρουσιάζοντας  με λόγο απλό, εύληπτο και μεστό την ιστορία του  από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η αφήγηση αυτή ωστόσο είναι το προκάλυμμα κάτω από το οποίο ο αναγνώστης θα ανακαλύψει ολόκληρη την ιστορία του Βόρειου τμήματος της Ηπείρου,  με πολλές  και αξιόλογες μαρτυρίες όχι μόνο από τις πρόσφατες και σχετικώς πιο γνωστές ιστορικές περιόδους αλλά και από την αρχαία εποχή, την ελληνιστική με τη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου, τη ρωμαϊκή αλλά και τη Βυζαντινή.

Η  ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή μας όμως  εδράζεται  στο γεγονός ότι ο συγγραφέας  δεν είναι ένας καταξιωμένος ιστορικός ή ερευνητής, αλλά  ένα πρόσωπο νεαρής ηλικίας, η  δ. Ευαγγελία Λάππα,  ως τώρα  μαθήτρια και  νεοεισελθούσα  φέτος στο Ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής.  Είναι εντυπωσιακός για την εποχή μας, ο τρόπος που η δ.  Λάππα  επεξεργάζεται όλο το τεράστιο ιστορικό υλικό που παρουσιάζει αλλά και εξαιρετικά πρωτότυπη η ιδέα της προσωποποιημένης αφήγησης της ιστορίας του Αυλώνα, που κατά τη γνώμη μας ταιριάζει απόλυτα στο νεώτερο αναγνωστικό κοινό, στο οποίο και ιδιαιτέρως στοχεύει το βιβλίο.  Από την άποψη αυτή, το βιβλίο είναι επίσης μία γροθιά στον ωχαδερφισμό και την αδράνεια της ιστορικής λήθης που προσπαθεί να επιβάλλει η σύγχρονη α-παιδεία στην πατρίδα μας και μάλιστα προέρχεται από έναν εκπρόσωπο αυτής της γενιάς, την οποία  συχνά κατηγορούμε για έλλειψη ενδιαφέροντος για την ιστορία του έθνους μας .

Μελετώντας το πόνημα Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ  πέρα από την κατάδυση στην εθνική μνήμη με τα επώδυνα αλλά και τα ελπιδοφόρα συμπεράσματά της, ο αναγνώστης θα αγαπήσει την πανάρχαια ελληνική γη της Βορείου Ηπείρου,   θα πονέσει και θα κλάψει για τα βάσανά της,  θα νιώσει υπερηφάνεια για τη συμμετοχή της στο μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού και των θριάμβων του έθνους μας αλλά και θα κρατήσει αναμμένη τη φλόγα της Ελπίδας πως δεν χάθηκε το παν για την Γη που πότισαν με το  αίμα τους, γνωστοί και άγνωστοι  Άγιοι, Ισαπόστολοι και Εθνομάρτυρες, για την Γη των Ηρώων, των Αγίων, των Μαρτύρων και των Ευεργετών του Έθνους, όπως τόνιζε ο μακαριστός ιεράρχης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο και το βιβλίο.

Το βιβλίο αυτό είναι το 4ο στη σειρά για τη συγγραφέα μετά από τρία βιβλία  με αναφορά στην ιστορία της πόλης  του Μοναστηρίου  και στην προσφορά της Πολύτεκνης Οικογένειας στο Μακεδονικό Αγώνα.  Πέρα από τα αυτονόητα ολόθερμα συγχαρητήρια στη συγγραφέα για την εξαιρετική ως ιδέα αλλά και ως υλοποίηση συγγραφική της προσπάθεια, η  ευχή μας  είναι να την ευλογεί και να τη σκεπάζει ο Θεός ώστε να αξιοποιήσει έτι περισσότερο το τάλαντο που της χάρισε  και να μας δώσει και άλλα αξιόλογα πονήματα πάνω στα εθνικά μας θέματα και την πλούσια ελληνική ιστορία.