Ο Κώστας Στέργιος, σμιλευτής της πέτρας , λαϊκός ποιητής και φλογερός πατριώτης


Ο Κώστας Στέργιος,  σμιλευτής της πέτρας ,  λαϊκός ποιητής και  φλογερός πατριώτηςΟ Κώστας Στέργιος,  σμιλευτής της πέτρας ,  λαϊκός ποιητής και  φλογερός πατριώτης

Ο Κώστας Στέργιος  από το Λαζάτι των Αγίων Σαράντα, από μικρός σφυρηλατήθηκε με τις δυσκολίες της ζωής. Ως απλός βοσκός, με τα ζωντανά της οικογένειας στην αρχή, και οικοδόμος εν συνέχεια.

Η αγάπη του για την γλυπτική και το «πλέξιμο», με στίχους, των διαφόρων γεγονότων, ήταν το πρώτο του χόμπι. Και τα δύο βελτιώθηκαν και έδωσαν τους καρπούς τους.

Ο Κώστας, αν και αυτοδίδακτος, έγινε ένας καλός γλύπτης. Ένας άριστος πελεκητής και σμιλευτής της πέτρας, δίνοντάς της «φωνή». Τα χέρια του θα σκαλίσουν και θ’ αποθανατίσουν πέτρες και μάρμαρα στα μνήματα των πεσόντων, σε κτίρια και οδούς, σε πορτραίτα και μνημεία. Η  ίδια η οικεία του διακοσμείται από τα δικά του χρυσά χέρια.

Έπλεξε και τα πρώτα ποιήματά του, εκδοθέντα στη συλλογή «Αυτοί που δεν λύγισαν» Συνέχισε να γράφει, για να εκδώσει και τη δεύτερη συλλογή: «Η δόξα μένει αθάνατη»

Τα ποιήματά του, στη συλλογή αυτή, ταξιθετημένα σε πέντε δέσμες, προβάλουν την χαρισματική αξία των αγωνιστών εθνομαρτύρων   του  βορειοηπειρωτικού μας χώρου, και που όπως λένε οι ήρωές του:

      Δεν είναι λόγια της στιγμής και ούτε είναι ψέμα,

      Για δίκαια και λευτεριά θα υπέγραφα με αίμα.  

     Προβάλουν τους ανθρώπους  εκείνους που αποτελούν  την πατριωτική ενσάρκωση της εθνικής μας συνείδησης, όπως και τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας που αγωνιούν και μάχονται, για την εύλογη και χαριτωμένη γενέτειρά τους. Προβάλουν την Ελλάδα με τα μεγαλεία της:

       Ελλάδα μας πανέμορφη, χιλιοτραγουδισμένη,  

       Είσαι στον κόσμο ξακουστή, είσαι ευλογημένη.

Σημαντική σημασία ο Κώστας δίνει και στην δέσμη ποιημάτων αφιερωμένα στην ενότητα και την οργάνωση των Βορειοηπειρωτών, την ΟΜΟΝΟΙΑ. Μόνον με μια ισχυρή ενότητα και μια δυνατή ΟΜΟΝΟΙΑ μπορούμε να φθάσουμε το ποθούμενο.

Με την ΟΜΟΝΟΙΑ μπροστά, όλοι να ενωθούμε

Και σαν περήφανη φυλή το δίκιο μας να βρούμε.

Τελικά τα ποιήματα του Κώστα Στέργιου εμπνέονται από την αγάπη για τούτον κόσμο και τόπο, κάνοντας έκκληση  να αξιοποιήσουν και ν΄ αναβαθμίσουν αυτόν τον τόπο:  

Να κάνουν έργα στα χωριά, να μην τα εγκαταλείψουν,

στα όμορφα τα μέρη μας περήφανα να ζήσουν.

Ο Κώστας  δεν είναι μόνον ένας  καλός λαϊκός  ποιητής, αλλά κι ένας φλογερός πατριώτης, ένα σημαιοφόρος αγωνιστής  για τα ιδανικά της φυλής μας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΦΕΒΑ 2022
Πρόσκληση για παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη - 1 Ιουνίου
Εκδημία του Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου
Δελτίο Τύπου, Ομιλία και Ψήφισμα Εκδηλώσεων της Επετείου Αυτονομίας της Β. Ηπείρου
Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου: εκδήλωση στο Δελβινάκι