Εκλογές 26/7/1992 και 21/6/2015: δύο αντίθετες αναμετρήσεις, με γνώμονα την ενότητα


Στις 26 Ιουλίου 1992, διεξήχθηκαν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Αλβανία. Στις καθαρά ελληνικές περιοχές ψήφισαν  για τους υποψηφίους της Ομόνοιας άνω από 95% των ψηφοφόρων. Στους Αγ. Σαράντα για το νομαρχιακό συμβούλιο 54,8% (13 από τους 23 συμβούλους). Στο Δέλβινο 64% ή 15 από τους 23 συμβούλους.  76% στη Χιμάρα, 30% στην Κορυτσά.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παρά τα μέτρα της κυβέρνησης,  η ΟΜΟΝΟΙΑ- ΚΕΑΔ πετυχαίνουν τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα. Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέφθηκαν με επιτυχία. Η ΟΜΟΝΟΙΑ -ΚΕΑΔ ανάδειξαν τρεις νομάρχες: τον οικονομολόγο Βασίλη Τσιάκο στους Αγ. Σαράντα, τον καθηγητή Μαθηματικών Βασίλη Μπιλέρο στο Δέλβινο και τον πολιτικό μηχανικό Σωκράτη Καλυβόπουλο, στο Αργυρόκαστρο. Δύο δημάρχους: τον ιατρό Χαράλαμπο Γκιάτη  στους Αγ. Σαράντα και τον Οδυσσέα Γκόρο στη Χιμάρα.  Δέκα επάρχους: τον Βασίλη Ιωάννου στο Αλύκο, τον Χρήστο Γκίκα στη Λιβαδειά, τον Σωκράτη Καλτσούνη στη Δίβρη, τον Βασίλη Καλυβά στο Μεσοπόταμο, τον Χαρίλαο Σπύρο στη Φοινίκη, το Μιχάλη Νίκα στην Κάτω Δρόπολη, τον Πάνο Λιούλια στην Άνω Δρόπολη, τον  Σταύρο Ζαρμπαλά στο Πωγώνι, και πάρα πολλούς νομαρχιακούς, δημοτικούς και  επαρχιακούς συμβούλους.

Αυτή ήταν η δεύτερη νίκη της Ομόνοιας, μετά από τη νίκη των κοινοβουλευτικών εκλογών , που παρά τα εμπόδια της αλβανικής κυβέρνησης με την ψήφιση  νομού όπου η Ομόνοια δεν αναγνωρίζονταν ως εκλογικό υποκείμενο και αν και σύντομο το  χρονικό διάστημα διαμέσου του κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα αναδείξαμε δύο βουλευτές.

«Να σας συγχαρώ γιατί πρώτα με την ψήφο σας γίνατε αφορμή να πέσει, να γκρεμιστεί και να αφανιστεί το αντίχριστο κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα-Αλία, που για 50 χρόνια δεν σας άφησε τίποτε όρθιο. Σας γκρέμισε τις εκκλησίες, έκλεισε τα  ελληνικά σχολεία, γέμισε τις φυλακές με τους άντρες και τα παιδιά σας.

  Να συγχαρώ δεύτερον τα γενναία παλικάρια που χωρίς να υπολογίσουν τις τυχών συνέπειες, ήρθαν στα χωριά τους, στη Β. Ήπειρο και ψήφισαν. Εύγε σας! Φανήκατε Έλληνες. Σας είδαν και τρόμαξαν από την αποφασιστικότητά σας οι εχθροί της Β. Ηπείρου.

 Εσείς δεν ψηφίσατε. Εσείς κάνατε δημοψήφισμα.

Να διατηρείται αυτό το ηρωικό και μαχητικό φρόνημα. Να μείνετε ενωμένοι και αδελφωμένοι γιατί το μέλλον έτσι μας θέλει» έγραφε σε μήνυμά τους προς τους Βορειοηπειρώτες  ο μακαριστός Ιεράρχης Σεβαστιανός.

Στις εκλογές της 21 Ιουνίου 2015, μετά από 23 χρόνια είχαμε την αντίστροφη μέτρηση. Ο συνδυασμός ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ δεν μπόρεσε ν’ αναδείξει κανέναν άρχοντα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τι συντέλεσε; Απλά, στις εκλογές αυτές απουσίαζε ο ενθουσιασμός της νίκης, η συσπείρωση γύρω από την ΟΜΟΝΟΙΑ που μετατράπηκε σε εναγκαλισμό των αλβανικών κομμάτων, η επικράτηση του ατομικού αντί του κοινού συμφέροντος, και κυρίως η πολυπόθητη ενότητα, ο λαμπαδηφόρος όλων των νικών.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Δελτίο Τύπου Μητρ. Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα για τις αλβανικές προκλήσεις
Τελέστηκε μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στη Θεσσαλονίκη
Μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου
Ἐπέτειος 28.10.1940 - 31.05.1941 : Ἄγνωστες σελίδες ἡρωϊσμοῦ καὶ δόξας
Τριετές μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα από τη Μητρ. Δρυϊνουπόλεως