Ο εθνικισμός σε όλο το μεγαλείο του, ακόμα και στα μνημεία από δημόσιους φορείς


Ο εθνικισμός σε όλο το μεγαλείο του, ακόμα και στα μνημεία από δημόσιους φορείς

Ότι στην Αλβανία, παράλληλα με την χασοκαλλιέργεια, καλλιεργείται και ο εθνικισμός, το γνωρίζουν και τα μικρά παιδιά.  Και ο εθνικισμός έχει ένα όνομα: ΕΛΛΑΔΑ.  Ανεξαρτήτως που είναι γείτονες με τη χώρα αυτή και χρειάζεται να τείνουν χέρι φιλίας και συνεργασίας. Ανεξαρτήτως που στη γείτονα ζουν και εργάζονται κοντά ένα εκατομμύριο Αλβανοί, οι οποίοι χαίρουν δικαιωμάτων, πρόκοψαν και οι περισσότεροι εντάχτηκαν στην ελληνική κοινωνία και αρνούνται να επιστρέψουν.

Και ο εθνικισμός αυτός προβάλλεται σε όλα τα μήκη και πλάτη και σε όλα τα μέτωπα. Στην καθημερινότητα με την απειλή να μη μιλούμε την μητρική γλώσσα, στο σβήσιμο των πινακίδων στην ελληνική, στα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Σε εκπομπές και σε σοβαρές δραστηριότητες. Στα σχολικά κείμενα, στον καλλωπισμό, ακόμα και στα μνημεία. Και οι Άρχοντες της πολιτικής (Προέδρος της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Αρχηγός της Αντιπολίτευσης) δεν μένουν πίσω. Βάζουν ξεσυνέρια ποιος να σχηματίσει περισσότερες φορές,  με τα χέρια του, το έμβλημα της μεγάλης Αλβανίας.

Γίνεται μεγάλο θέμα, και μέχρι αναθεματισμοί,  η επιστροφή κάποιου  λεωφορείου διότι οι επιβάτες του διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μέτρα που εφαρμόζουν όλες οι χώρες του κόσμου, τώρα με την πανδημία του covid 19, και δεν ειπώθηκε ούτε μια λέξη για την μεγάλη γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό του Έλληνα Πρωθυπουργού, που έστειλε ολόκληρο αεροσκάφος σε νησί για να μεταφέρει μια έγκυο αλβανίδα στην Αθήνα.

Στην πόλη των Αγίων Σαράντα δεσπόζει η προτομή της Χίλαρι Κλίντον. Ποια η συμβολή της για την πόλη και τι εκπροσωπεί η ίδια για μια τέτοια τιμή; Και στην ίδια την Αμερική δεν υπάρχουν προτομές του κάθε Προέδρου, άσε των συζύγων τους. Τότε; Μήπως επειδή ο σύζυγός της βομβάρδισε την Σερβία ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα και έβαζε το χεράκι της και αυτή; Άλλες πηγές ομολογούν πως ήταν σίγουροι οι εδώ πως θα εκλέγονταν Πρόεδρος της Αμερικής και θα βοηθούσε στην επίλυση του τσάμικου προβλήματος.

Σε ανθόκηπο της ίδιας πόλης δεσπόζει μια άλλη προτομή. Του πατριώτη Μπ. Τζαφέρι.

Πολύ καλά που του αναγέρθηκε προτομή, αλλά γιατί με φτερούγες αετού και γιατί η μία είναι ανυψούσα και τι συμβολίζει; Μήπως το άλλο «αλβανικό» κομμάτι που στενάζει στην κυριαρχία των Ελλήνων;

Εκεί κοντά υπάρχει και μαγαζί εστίασης με την ονομασία «Η φτερούγα του αετού». Μόνον μία, η άλλη… θαρθεί, την περιμένουμε.

Αυτό που σε καταπλήγει είναι το γεγονός που αυτά γίνονται με την έγκριση των τοπικών αρχών, που σίγουρα στις αποφάσεις τους δεν επικρατεί η λογική και η ιστορική πραγματικότητα, αλλά ο εθνικισμός.

Η απουσία των δικών μας εκπροσώπων, ή η φοβία τους για να εκτρέψουν τέτοιες αποφάσεις, οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Υπήρχε αίτημα από το Σύλλογο «Λιαμπουριά», για ανέγερση μνημείου για την σφαγή των  Λιάπηδων από τους Έλληνες στο Λυκούρσι, το 1878. Ήταν η σταθερή επέμβαση και η ιστορική ερμηνεία που έκανε δικός μας σύμβουλος, που ανέτρεψε το αίτημα αυτό.

Ας κοιτάξουν κι ας αντιδράσουν και γι’ αυτά οι δικοί μας φορείς.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Είσοδος μελών:
  
Στοχοποίηση Γρ. Καράμελου - είναι απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να ενδιαφερθεί για την Κορυτσά
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως για τις αλβανικές εκλογές, τους Βορειοηπειρώτες και την Ελλάδα
Τιμήθηκε στο ακριτικό Δελβινάκι η επέτειος υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας
Τιμούμε τον ηρωικό αυτονομιακό αγώνα των Βορειοηπειρωτών - Δελβινάκι, 16 Μαΐου
Εις μνημόσυνον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ