Ο Βασίλης Μπάγκας, ο αγωνιστής για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - 25 χρόνια από τον θάνατό του


Ο Βασίλης Μπάγκας, ο αγωνιστής για τα δίκαια του  Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού - 25 χρόνια από τον θάνατό του

Ο Βασίλης Μπάγκας, ένας από τους πρωτεργάτες της  Ομόνοιας και του  ΚΕΑΔ, ο  διευθυντής  της εφημερίδας «Η φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ», ο αγωνιστής για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο καθηγητής της Ιστορίας από τη Γράψη της Δρόπολης, δολοφονείται άγρια στην Αθήνα (ακόμα παραμένουν άγνωστες οι αιτίες) την 18η Οκτωβρίου 1997

Εργαζόμενος για πολλά χρόνια στον νομό του Τεπελενίου, σε αντίξοες συνθήκες, γνώριζε πολύ καλά τον τρόπο της συμπεριφοράς του, γνώριζε και  τον τρόπο διαφύλαξης της οντότητάς του, του είναι και της γλώσσας του. Όντας καθηγητής της Ιστορίας και κατορθώνοντας να εισχωρήσει στο αρχείο του κράτους, είχε ένα πλούσιο ιστορικό υλικό, μια πλούσια  συλλογή φωτογραφιών, τα οποία απεικόνιζε  στην εφημερίδα «Η φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ».

Τα γραπτά του ήταν σκληρά και αγωνιστικά. Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τις μυστικές υπηρεσίες, που ξεφύλλιζαν κάθε φύλλο της εφημερίδας, και την 14η Απριλίου 1994 τον συλλαμβάνουν και τον στέλνουν απευθείας στα κρατητήρια των Τιράνων. Τον άφησαν ελεύθερο την 4η Μαΐου, ύστερα από 22 μέρες ανάκρισης χωρίς να του αναγγελθεί καμία κατηγορία.

Γνώριζε πολλά ο Βασίλης, ίσως και για το επεισόδιο της Επισκοπής, και έπρεπε να του βουλώσουν το στόμα.

Η κηδεία του έγινε στη γενέτειρά την Γράψη.

Πέρασαν 25 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του, αλλά ακόμα παραμένουν άγνωστες οι αιτίες θανάτου. Το πόρισμα της δολοφονίας του παραμένει κλειστό.

Θα τον θυμούμαστε, όμως, με πόνο τον ακούραστο αγωνιστή, Βασίλη Μπάγκα.

Αιωνία η μνήμη του.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

 

Είσοδος μελών:
  
«Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα και να επαγρυπνεί για την πνευματική του ελευθερία»
Ετήσια συνάντηση στελεχών ΣΦΕΒΑ
Δηλώσεις Μητρ. Δρυϊνουπόλεως για την παράταση κράτησης του Φρέντυ Μπελέρη
Στον Αχιλλέα Λαζάρου
Εκδηλώσεις και ψήφισμα στο Δελβινάκι για την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ηπείρου