ΟΜΟΝΟΙΑ, τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της: Αλλεπάλληλες οι συναντήσεις της ηγεσίας της για να προβάλλει τα αιτήματα της Ε. Ε. Μειονότητας


Πρέπει να προβάλλεται η δράση και η κινητικότητα της οργάνωσης «ΟΜΟΝΟΙΑ», τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης της, όχι μόνον να τα θυμούμαστε, αλλά και να ωφελήσουν ώστε μιμηθεί τον παλιό καλό καιρό και βγει από την ύφεση που την έχει περιτυλίξει.

Εκτός από τις  διαμαρτυρίες, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, η ΟΜΟΝΟΙΑ, στο πρόγραμμά της σημαντική θέση είχαν και οι συναντήσεις  με τους εκπροσώπους των Διεθνών Οργανισμών κι άλλων παραγόντων.   

Συνάντηση με τον παρατηρητή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Kurt Volker Mierzer είχε ο Γ. Γραμματέας της Ομόνοιας, Β. Παπαχρήστος, το Μάιο 1993 όπου αναφέρθηκε στις ληστείες και στην ανασφάλεια που επικρατεί στο χώρο μας, φαινόμενα αυτά άμεσα συνδεδεμένα με την τάση φυγής. Αναφέρθηκε  στο  θέμα της απογραφής του πληθυσμού, την ανεξέλεγκτη διακίνηση του πληθυσμού, την παρέμβαση του κράτους για την αλλοίωση της δημογραφικής σύνθεσης στο χώρο μας, την νομιμότητα των εκλογικών καταλόγων, την συμμετοχή των παιδιών μας στο στρατό και στην αστυνομία, για τα κρούσματα απομάκρυνσης από ιθύνοντες θέσεις των ανθρώπων μας.

Ο κ.  Kurt έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τη διασφάλιση και το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Το Αύγουστο της ίδια χρονιάς έγινε  συνάντηση με  τον Ύπατο Αρμοστή της ΔΑΣΕ, Βαν Ντερ Στουλ.

Η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ενημέρωσε τον Ύπατο Αρμοστή για τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, παρά τις δηλώσεις της αλβανικής ηγεσίας ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων. Αναφέρθηκαν στον περιορισμό της εκπροσώπησης της Ε. Ε.Μ. στην πολιτική ζωή της  χώρας με τη δική της αυθεντική φωνή, καθώς και στο νόμο που απαγορεύει την ίδρυση κομμάτων σε εθνική και θρησκευτική βάση. Τα συσσωρευμένα προβλήματα της Ε.Ε.Μ., υπογράμμισε η αντιπροσωπεία στον κ. Βαν Ντερ Στουλ, μπορεί να λυθούν μόνο σε μια μορφή αυτονομίας του χώρου.

Ο κ. Βαν Ντερ  Στουλ είπε μεταξύ άλλων ότι και η Κοπεγχάγη επιτρέπει την αυτονομία και αυτό είναι ένα δικαίωμα, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό. Ο Ολλανδός πρώην Υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία για το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει η ΔΑΣΕ για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Εθνικών Μειονοτήτων και ότι θα επισκεφτεί το χώρο όπου ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα, για μια ολοκληρωμένη διερεύνηση της κατάστασης.

Τον  Οκτώβριο 1993  αντιπροσωπεία της Ομόνοιας,  είχε μια σειρά συναντήσεων στην Αθήνα. Την 26η Οκτωβρίου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Κάρολο Παπούλια, όπου συζήτησαν για όλα τα προβλήματα και ιδιαίτερα για τα τελευταία γεγονότα, τις πράξεις βίας εις βάρος των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, καθώς και για το ζήτημα του κλεισίματος των σχολείων των Αγ. Σαράντα, Δελβίνου, ΜΤΣ, Εξαμίλια, Μετόχι, Μπίστρισσας και Αργυροκάστρου.

Ο Υπουργός συμφώνησε με τις απόψεις της Ομόνοιας και διαβεβαίωσε ότι θα ενδιαφερθεί για την επίλυση όλων των προβλημάτων και συνάμα ζήτησε τακτική συνεργασία με την Ομόνοια για μια κοινή πολιτική.

Την  29η  Οκτωβρίου η αντιπροσωπεία της Ομόνοιας, αποτελούμενη από τους: Σωτήρη Κυριαζάτη, Γενικό Πρόεδρο της Ομόνοιας και τους βουλευτές Θωμά Μήτσιο και Κώστα Μακαριάδη συναντήθηκαν στο Στρασβούργο με τον  Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου Rοberto Βarzanti, μετά από εντολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Egon Κleρsh. Ο κ. Βarzanti παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την εισήγηση για τα αιτήματα της ΕΕΜ και ειδικά για τα τελευταία γεγονότα και όσα σχετίζονται με το σχολικό ζήτημα. Αυτός τόνισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο ασχολείται συστηματικά με τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει όλη  την επιρροή του για την εκπλήρωση όλων των δίκαιων αιτημάτων μας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος