Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στην Μορφή του Σεβαστιανού - Δράμα, 6/5/2006


Ο σύγχρονος αγώνας για τη Βόρειο Ήπειρο συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όσο οι ‘Ελληνες Βορειοηπειρώτες στερούνται των δικαιωμάτων τους και η Αλβανία αρνείται να εφαρμόσει και τις συνθήκες που η ίδια έχει υπογράψει (Πρωτόκολλο Κέρκυρας με αναγνώριση της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου) και το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης τιμής και μνήμης στον πρωτεργάτη του σύγχρονου βορειοηπειρωτικού αγώνα Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού (1922-1994) που οργάνωσε η Ι.Μ. Δράμας και η τοπική ΓΕΧΑ στις 6/5/2006. Ομιλητής ήταν ο άξιος διάδοχός του κ. Ανδρέας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑΣΥΒΑ) και αρχηγός της μαχητικής ΣΦΕΒΑ (Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα).

 

            Ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας ανέλυσε με πολύ κατατοπιστικό τρόπο την πορεία του βορειοηπειρωτικού ζητήματος από τη γέννηση του στις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε και για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων η ελληνικότατη Ήπειρος διαιρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε βόρειο και νότιο, μέχρι τις μέρες μας. Επίσης τονίστηκε η πλήρης ανιδιοτέλειας και χωρίς συμβιβασμούς εθνική δράση του αοιδίμου Μητροπολίτου Σεβαστιανού, ο οποίος πρωτοστάτησε στον αγώνα για τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών, ενός αγώνα που συνεχίζεται από τον διάδοχό του ως σήμερα. Στην εκδήλωση προβλήθηκαν και βιντεοταινίες με τη ζωή του και τη σύγχρονη κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο. Η συγκίνηση του κόσμου που πραγματικά κατέκλυσε την αίθουσα ήταν μεγάλη, ενώ αυθόρμητες ήταν και οι άμεσες προσφορές ενίσχυσης του αγώνα της ΣΦΕΒΑ για ελληνικά σχολεία και έργα στη Βόρειο Ήπειρο, όπως η δωρεά αξιοσημείωτα γενναίου χρηματικού ποσού από την Ι. Μητρόπολη Δράμας και τη βοήθεια από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.

 

            Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, εκτός του οργανωτή Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου,  ο βουλευτής του νομού κ. Τζίμας, ο αντιδήμαρχος της πόλης και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Την επομένη, στον μητροπολιτικό ναό, τελέστηκε Θεία Λειτουργία με την παρουσία και των δύο μητροπολιτών Δράμας και Κονίτσης ενώ ακολούθησε μνημόσυνο για τον Σεβαστιανό.

Είσοδος μελών:
  
Πρόσκληση για παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη - 1 Ιουνίου
Εκδημία του Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου
Δελτίο Τύπου, Ομιλία και Ψήφισμα Εκδηλώσεων της Επετείου Αυτονομίας της Β. Ηπείρου
Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου: εκδήλωση στο Δελβινάκι
Η Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως τιμά την Επέτειο Αυτονομίας της Β. Ηπείρου