Μια δροσιά εν καιρώ πανδημίας


Πάει καιρός που ο βορειοηπειρωτικός χώρος έζησε την απομόνωση και την μοναξιά. Στερήθηκε τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των κατοίκων του, τις αγκαλιές και τις φωνές των παιδιών. Στερήθηκε τα πανηγύρια  και τις γιορτές, τα κλαρίνα και τα ξεφαντώματα. Στερήθηκε ακόμα  την προβολή των ήθη και εθίμων, των παραδόσεων,  του καλλιτεχνικού και πολιτιστικού του πλούτου. 

Η ύφεση της πανδημίας έφερε και την ανάκαμψη των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο  Δήμος Φοινικαίων και αποφάσισε να  ξαναδώσει ζωή στο χώρο. Να σπάσει το μαρασμό και τη μοναξιά. Κι αυτό διαμέσου μια άρτιας οργανωμένης εκδήλωσης αφιερωμένη στις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας, που έγινε στο κέντρο του Δήμου, τη Φοινίκη. Μια εκδήλωση που μας θύμισε την εκπομπή «Κυριακή στο χωριό», που προβάλει η ΕΡΤ 3, για να αναδείξει τα ήθη και έθιμα τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε κοινότητας και περιοχής.

Τα γεμάτα τραπέζια με όλα τα είδη των εδεσμάτων,  οι πολύχρωμες ενδυμασίες των ανδρών και γυναικών, ο στολισμός και οι προβολείς, το πλήθος κόσμου από πολλές κοινότητες, μετέτρεψαν το προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου σ’ ένα φανταχτερό ξεφάντωμα.

«Είναι η αρχή των εκδηλώσεων μας σ’ αυτό το είδος, τόνισε ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος , για ν’ ακολουθήσουν κάθε Σαββατοκύριακο σε όλες τις πρώην επαρχίες του δήμου και θ’ αποκορυφωθούν τον Δεκαπενταύγουστο, που ίσως γεμίσει και ο τόπος μας, που για δύο χρόνια μας το στέρησε η πανδημία. Θ’ ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, σε συντονισμό με την Επιτροπή Εορτασμού της Αθήνας.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Γ. Πρόξενος Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος Ζαχαρίδης και ο νεοεκλεγμένος βουλευτής της περιοχής Νίκος Κούρης.

Η Μήλω Θύμιου έκανε μια πανοραμική επίδειξη των εδεσμάτων, που προετοίμασαν οι νοικοκυρές της Φοινίκης και που στόλιζαν τα  τραπέζια, για να ακολουθήσουν οι χορευτικές ικανότητες και οι φωνητικές χορδές του ομίλου Φοινίκης, της «Ένωσης Γυναικών Αγίων Σαράντα», του ομίλου «Το ρόδο το αμάραντο» και του ομίλου «Άγιος Κοσμάς» της Λιβαδειάς.

Η εκδήλωση των παραδοσιακών γεύσεων της περιοχής και των καλλιτεχνικών ομίλων μετατράπηκε, μετά, σ’ ένα λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι αργά.

Αυτή κι αν δεν ήταν μια δροσιά εν καιρώ μαρασμού.

Βαγγέλης Παπαχρήστος