Οι Βορειοηπειρώτες μεριμνούν και προσφέρουν για τον χώρο τους


Οι Βορειοηπειρώτες μεριμνούν και προσφέρουν για τον χώρο τους
Οι Βορειοηπειρώτες μεριμνούν και προσφέρουν για τον χώρο τους

Κι εφέτος στο χωριό Τσαούσι, Δήμου Φοινίκης, γιόρτασαν, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής, τον προστάτη τους, Άγιο Βασίλειο. Ο Άγιος Βασίλειος είναι μια μικρή εκκλησία δίπλα στον ποταμό Μπίστρισσα, δυτικά του χωριού. Χάλασε και ρήμαξε κι αυτή όπως όλες οι εκκλησίες στο χώρο. Το μέρος, όμως ήταν ξακουστό και θαυματουργό και οι Τσαουσιώτες την αναστήλωσαν ξανά. Και όχι μόνον. Λίγο πιο πάνω, σε μια μικρή ράχη, που υψώνονταν μια τσιμεντένια κολώνα  που συμβόλιζε την αποξήρανση του κάμπου του Βούρκου, με την νέα πειθαρχημένη κοίτη του ποταμού Μπίστρισσα, σήκωσαν έναν τεράστιο φωτεινό σταυρό, το σύμβολο της Ορθοδοξίας. Με την συμβολή των κατοίκων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, διαμόρφωσαν το χώρο με ένα τεράστιο τοίχο όπου είναι περιφραγμένος όλος ο χώρος που ανήκει στην εκκλησία, η ίδια η εκκλησία, το καμπαναριό και η ράχη με το σταυρό. Μια μεγάλη δουλειά που απαίτησε πολλά χρήματα.

Κάθε χρόνο, οι Τσαουσιώτες γιορτάζουν. Παρακολουθούν τη Θεία Λειτουργία και μετά ξεσπούν σε πανηγύρια και χορούς. Εφέτος λόγω της έκτακτης κατάστασης, της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν λίγοι οι πιστοί που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε από τον πατήρ Χαράλαμπο.

Την ημέρα αυτή έφτασαν στο Τσαούσι και οι πρώτες βοήθειες σε τρόφιμα από τον πετυχημένον συγχωριανό τους, Ζήσο Αναγνώστη, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Μια εξαιρετική ανθρωπιστική ουμανιστική κίνηση την χαρακτήρισε  ο Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος  και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Νάσιος, που συμμετείχαν στην γιορτή, ειδικά για τις δύσκολες μέρες που αντιμετωπίζουμε.  Η κίνηση του Ζήσου, τόνισαν, είναι συνέχεια των άλλων καλών του πράξεων, όπως η συμβολή του για την ανέγερση της νέας εκκλησίας και η προμήθεια  φαρμάκων για τους ενήλικους και τους ευπαθείς.

Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό με ευρώ παραχώρησε στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου ο Γιάννης Πυλιάκης από την Τρέμουλη, δήμου Φοινίκης με τα οποία έγιναν ριζικές ανακαινίσεις στο κτήριο  και στα περίχωρα της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας.

Με δωρεές από τους ξενιτεμένους χωριανούς στα Καλύβια Πασά έχει ανεγερθεί η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Οι περιπτώσεις που οι Βορειοηπειρώτες μεριμνούν για τον  χώρο τους πληθαίνουν.   Αυτό δίνει ελπίδα, διότι  όταν νοιάζεσαι και μεριμνάς για το σπίτι σου, για την κοινότητά σου, για τον δικό σου τόπο, αυτός ο χώρος δεν χαθεί.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τό ἔπος 1940 – 41: Αἰώνια δόξα τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Οἰκουμένης
Ἔντι Ράμα: "Τό λιμάνι τοῦ Δυρραχίου θά γίνῃ de facto λιμάνι τοῦ Κοσσυφοπεδίου". Ποιά εἶναι τὰ ἐπακόλουθα; ;
Ὁ Ἕλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ἄς μή παρασυρθῇ ἀπό χαμόγελα καί ἁπλόχερες ὑποσχέσεις τῆς Ἀλβανίας κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!