Έστω και τον Αύγουστο οι Βορειοηπειρώτες δίνουν ζωντάνια στο χώρο μας


Με τον ερχομό του Αυγούστου, πάρα πολλοί ανάρτησαν στον ιδιωτικό τους προφίλ: «Αύγουστε, καλέ μας μήνα, να ήσουν δυο φορές το χρόνο». Με το δίκιο ο λαός μας, με τη σοφία του, πρόσθεσε κι αυτήν την παροιμία στον λαογραφικό μας πλούτο.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών και των μπάνιων. Είναι ο μήνας των φρούτων και του πλούτου. Είναι ο μήνας των γιορτών και των πανηγυριών. Κι απ’ αυτά ο βορειοηπειρωτικός χώρος είναι  πλούσιος. Διότι έχει εκκλησίες και ναούς όλων των Αγίων. Με αποκορύφωμα την Μητέρα όλων μας, την Παναγία την Μεγαλόχαρη.

Και οι Βορειοηπειρώτες δεν αρκέστηκαν μόνον στην ανάρτηση. Αποφάσισαν να γευτούν το μήνα αυτό στην γενέτειρά τους. Κοντά στους δικούς τους. Στους συγχωριανούς τους. Ν’ ανάψουν ένα κεράκι στην δική τους εκκλησία, στον δικό τους Άγιο. Να γιορτάσουν και να πανηγυρίσουν στην πλατεία του χωριού τους. Με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια. Για ν’ ακούσουν οι τριγύρω κάμποι, οι λόφοι και τα βουνά και να μην νιώσουν μοναξιά. Διότι αυτός ο τόπος, θα ‘χει ανεβοκατεβάσματα αλλά δεν θα μείνει έρημος. Θα ‘χει την μέριμνα και την προσοχή των κατοίκων τους. Θα επιστρέφουν και θα λάμπει ο τόπος. Θα γεμίζουν οι πλατείες και θα αχούν τα τραγούδια. Έτσι όπως γέμιζαν κάποτε. Έτσι όπως γέμισαν κι εφέτος, μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας που πάει να μας ρημάξει. Γέμισαν τα χωριά της Δρόπολης, της Χιμάρας, του Βούρκου και των Ριζών. Και ο Αύγουστος πλημμύρισε από πανηγύρια και δραστηριότητες. Με την μεγαλύτερη, πλουσιότερη και φανταστική, αυτήν την τριήμερη που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς. Την πρώτη μέρα  με τη συναυλία ελληνικού τραγουδιού σε ερμηνείες μεγάλων Ελλήνων μουσουργών,  τη δεύτερη αφιερωμένη σε εισηγήσεις και η τρίτη με την διεξαγωγή του 4ου  Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με συγκροτήματα από τον ελλαδικό χώρο και το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς», που διαπρέπει με τις δραστηριότητες που οργανώνει, που δίνει ζωντάνια και ευλογία σε αυτόν τον τόπο.

Με την ευχή «Πρώτα ο Θεός», να ξαναγεμίσει και, του χρόνου αυτός ο, πονεμένος τόπος και γιατί όχι, ο Αύγουστος να ‘ρθεί δυο φορές.

Βαγγέλης Παπαχρήστος