Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: ο Αϊ Νικόλας


Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν σε αυτό το μέρος έχτισαν μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και προς τιμή αυτής της εκκλησίας ονόμασαν και το χωριό τους Αϊ Νικόλα.

Την περίοδο του δικτατορικού καθεστώτος, όπως πολλά άλλα χωριά στον χώρο μας, και αυτό το χωριό το μετονόμασαν  Drita  (Φως), με την ευκαιρία της ηλεκτροδότησης του χωριού και για να απαλειφθεί η ελληνική χριστιανική ονομασία του.

Μαζί με το Λυκομίλι είναι από τα μικρότερα χωριά της Δρόπολης. Το 1990 αριθμούσε 148 κατοίκους με περίπου 40 οικογένειες, ενώ το 2005 ήταν εγγεγραμένοι214  κάτοικοι και 53 οικογένειες.

Ο Αι Νικόλας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατοίκων είναι ένα από τα αρχαία χωριά της περιοχής, αναφερόμενο στην Οθωμανική απογραφή του 1431 «… Τα χωριά ταύτα, μερικά των οποίων αναφέρονται και εις την στατιστικήν του 1431 είναι τα εξής: Πουλιαράταις, Ζερβάταις, Αη Νικόλας, Χάσκοβον, Τεριαχάταις,…» Αυτά αναφέρει ο Βουλιαρατινός  ιστοριογράφος Μ. Παπαδόπουλος, ντοκουμέντα που έχουν σωθεί από τη Μονή Δρυάνου. Ενώ στα «Χρονικά της Ηπείρου», του Π. Αραβαντινοιύ αναφέρεται: «… μέχρι το 1840 τα περισσότερα των χωρίων της Δροπόλεως ήσαν ιδιόκτητα… η Καλοριτσή, η Δερβιτσάνη, η Σωτήρα, ο Λόγγος, η Κατούνα, ο Άγιος Νικόλαος, η Κακαβιά…  Εις διάστημα πεντηκονταετίας, από το 1840-1890 είχον εξαγοράσθει αντί χιλιάδων γροσίων και χρυσών λύρων τα πλείστα χωρία της Δροοπόλεως…»

Μετά το 1990, όπως και  όλα τα άλλα χωριά, δέχτηκε ένα κύμα μετανάστευσης, κυρίως των νέων και σήμερα το χωριό οδεύει προς τον αφανισμό.

Λευτέρης Κοντός