Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: η Γορίτσα


Ανηφορίζοντας από τον δημόσιο δρόμο και περνώντας μέσα σε ένα από τα πιο μεγάλα λιβάδια της Κάτω Δρόπολης,  ανυπομονείς να φτάσεις στην κορυφή με τα φουντωτά πουρνάρια και τις αγριοαμυγδαλιές όπου δεσπόζει   ο Αηλιάς της Γορίτσας. Σε μικρή απόσταση αρχίζουν τα πρώτα σπίτια του χωριού.

Είναι ένα από τα πιο μικρότερα χωριά της Δρόπολης η Γορίτσα. Αλλά έχει το προνόμιο να είναι το πιο κατάλληλο χωριό, για να αγναντεύεις τα πάντα, από Κακαβιά ως πέρα στη Λιούντζη. Οι Γοριτσιώτες περήφανα ονομάζουν το χωριό τους και “Μπαλκόνι της Δρόπολης”.

Είναι αρχαίο το χωριό. Στην τούρκικη απογραφή του 1431 αναφέρεται και το όνομα της Γορίτσας με 30 κατοίκους. Μετά από μερικά χρόνια όταν η Δρόπολη επαναστάτησε, η Γορίτσα αναφέρεται από τις τούρκικες πηγές σαν ανυπότακτο χωριό, ώσπου  οι Τούρκοι αναγνώρισαν στη Γορίτσα, και σε άλλα ανυπόταχτα χωριά ξεχωριστά προνόμια .

Σε άλλο όμως ξεσηκωμό του τόπου στον 16-ον αιώνα ερημώνεται η παλιά Γορίτσα από τους Τούρκους.

Το παλιό χωριό ήταν χτισμένο ψηλότερα από το σημερινό, στα ριζώματα της Πλάκας και της Παναγιάς, στα χαλάσματα.

Πέρα από τα ριζώματα του σημερινού χωριού, κατά τον κάμπο, δίπλα από το δημόσιο δρόμο, τοποθετούν οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί την αρχαία Αδριανούπολη, που σήμερα την φωνάζουμε Δρόπολη. Όμως έντονη σε όλες τις μεριές και η Βυζαντινή παρουσία. Βυζαντινά χαλάσματα στον Άι-Νικόλα, στην Παναγιά, στον Άι- Θανάση, στο Καγκάδι και Καγκαδόπουλο, στον Άι-Θόδωρο κοντά στη Φραστανή , τοίχοι με σειρές κεραμιδιών, σπασμένα πήλινα αγγεία και βυζαντινά νομίσματα έβρισκαν παντού οι Γοριτσιώτες.

Ως το 1990 το χωριό είχε εγγεγραμμένους στο ληξιαρχείο 157 κατοίκους, με περίπου 41 οικογένειες. Ενώ το 2005 είναι εγγεγραμμένοι 176 κάτοικοι με περίπου 47 οικογένειες. Και αυτό το χωριό μετά το 1990, σαν όλα τα άλλα δροπολίτικα χωριά δοκίμασε την τεράστια μετανάστευση στην Ελλάδα και τώρα ζουν στο χωριό περίπου 40-50 άτομα, οι περισσότεροι τρίτης ηλικίας.

Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι για την ωραία φυσική ομορφιά που έχει αυτό το χωριό, το καθαρό περιβάλλον, την μικρή απόσταση με την εθνική οδό και την τοποθεσία στις μικρές ραχούλες κάτω από το δημόσιο δρόμο, η Τουριστική Εταιρία “ΑΝΤΙΓΟΝΈΑ” έστησε ένα ωραίο τουριστικό και αναπαυτικό κέντρο.

Λευτέρης Κοντός

Φώτο: ο κάμπος της Δρόπολης