Αιτήματα προς το Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος για απονομή βραβείου ΝΟΜΠΕΛ Λογοτεχνίας στον ποιητή Βασίλη Κ. Παππά


Έχουμε αναφερθεί και σε άλλο μας γραπτό ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός World record  OWR, αξιολόγησε το συλλογικό έργο του Βασίλη Κ. Παππά, ως μεγαλύτερο έργο παγκοσμίως, γραμμένο στην ελληνική γλώσσα και μεταφρασμένο στην αγγλική. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος οργανισμός GUINNESS το αναγνώρισε και τον κατάταξε στο δικό του Βιβλίο Γκίνες ,μεταφρασμένο σε 322 γλώσσες.  

Τα έργα είναι διαχρονικά. Ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα και φτάνουν στα παγκόσμια γεγονότα της κοινωνίας. Τα ποιήματα γράφτηκαν από τις αρχές τις δεκαετίας του 1980 ως σήμερα.   Έχουν γραφτεί περίπου 80.000 στίχοι και έχουν εκδοθεί 218 βιβλία. Τα έργα είναι ποιητικά, θεατρικά και πεζογραφίας. Η γραφή είναι όσο διαφορετική τόσο και  ελκυστική. Όλα τα έργα είναι γραμμένα στην  ελληνική γλώσσα, λόγω της καταγωγής του,  μεταφράζονται και στα αγγλικά. Τα ποιήματα μεταφράζονται σε διάφορες γλώσσες, γεωργιανά, βουλγαρικά, αλβανικά κ.λ.π.  

Ο Βασίλης Παππάς, πολυγραφότατος συγγραφέας και πολυβραβευμένος, είναι ένας από τους σημαντικότερους και αξιόλογους ποιητές. Το ογκώδες έργο του είναι μοναδικό και ταυτόχρονα υπέροχο! Από όσα διάβασα -γιατί κάποιος πρέπει να μελετήσει το έργο του για μήνες- γνώρισα την ψυχή ενός ονειροπόλου και οραματιστή ταυτόχρονα Έλληνα που μιλάει για το αθάνατο ιστορικό παρελθόν του τόπου μας. Στα ποιήματά του, τα οποία είναι βιωματικά - άκρως εξομολογητικά - πατριωτικά, η φιλοσοφική ροκανίζει το μύρο μιας ευαίσθητης λυρικής φωνής που αναπνέει την Ελλάδα και συγκινεί τις καρδιές των αναγνωστών. Η υφή της ποιητικής του γλώσσας είναι βιωματική, λακωνική, με αναφορές στην πυθαγόρεια φιλοσοφία, αλλά και νεωτεριστικές αναφορές.  

Είναι συγγραφέας του ποιητικού έργου «Οδύσσεια μιας Ελλάδας άλλης». Το έργο είναι πολυδιάστατο και αποτελείται από 24 τόμους (προς τιμήν των 24 ελληνικών γραμμάτων και των 24 ραψωδιών του Ομήρου). Κάθε τόμος περιέχει 300 ποιήματα (προς τιμή των 300 Σπαρτιατών αγωνιστών και υπερασπιστών των Θερμοπύλων).  

Να τι λένε για το Βασίλη Παππά γνωστοί ποιητές: Τίτος Πατρίκιος «Χρειάζεται γνώση, προσπάθεια και χρόνος για να καλλιεργηθεί η ποίηση και η ευαισθησία για να επιλέξεις τα ποιήματα που πιστεύεις ότι πρέπει να αποθηκευτούν. Και ταυτόχρονα, είναι ένα πολύτιμο όργανο που βοηθά τον αναγνώστη να επικοινωνήσει με την ποίηση».  

Σοφία Μωραΐτη, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας: «Παραφράζοντας τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, θα έλεγα ότι η ποίηση του Βασίλη Παππά είναι μια ανθρώπινη καρδιά φορτωμένη σε όλη την Ελλάδα».

Βασιλική Καρατάσιου – Τσιώλη, φιλόλογος, λογοτέχνης: «Ως σύγχρονος Οδυσσέας, μας ταξιδεύει στο χρόνο με την ποιητική του πένα. Ένα ταξίδι σε κάθε πόλη της Ελλάδας ως κοιτίδα του Ελληνισμού στο εξωτερικό».

Το έργο του  Βασίλη Κ. Παππά βραβεύτηκε σε διάφορους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ποίησης.  

«Παγκόσμιο ρεκόρ για τον πλέον πολυγραφότατο Έλληνα ποιητή και συγγραφέα, Βασίλη Παππά», τιτλοφορείται το γραπτό της δημοσιογράφου Γιώτα Φλώρου, στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», την 29 Μαΐου 2022.  

Ο Βασίλης Παππάς μέσα από τους διαλεκτούς, σκαλιστούς και μεστούς στίχους του, περικοσμεί τα συναισθήματά του και την φύση, την ομορφιά και το αρχαίο, την δόξα και την πίκρα, όλες τις πτυχές της ζωής, που μόνον μια ερευνητική ματιά σαν του Βασίλη, ξέρει να τα παρατηρήσει και να τα μεγαλουργήσει, μέσου των στίχων του, για να μείνουν στην αθανασία.  

Εκτός από το αίτημα της ΕΛΟΣΥΛ στο Υπουργείο Πολιτισμού όπως αναφέρει η κυρία Φλώρου στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», έχουν γίνει προτάσεις για Νόμπελ Λογοτεχνίας από την ΕΛΒΕ, από τον όμιλο UNESCO και από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, εσωτερικού και εξωτερικού.  

Θα ήταν καύχημα για όλον τον Ελληνισμό και κυρίως για τον Βορειοηπειρωτικό  η απονομή μιας τέτοιας υψηλής διάκρισης, του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.  

Αν υπάρχει δίκια απονομή, δηλώνει ο ίδιος στην  «Κυριακάτικη Δημοκρατία», δε θα γυρίσω με άδεια χέρια.  

Βαγγέλης Παπαχρήστος