Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η εθνική μας εορτή εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς


Παρά τις αντίξοες συνθήκες,  η εθνική μας εορτή εορτάστηκε μεγαλοπρεπώς

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και στον δικό μας χώρο, τον βορειοηπειρωτικό, την πανδημία του κορωνοϊού, που ακόμα καλά κρατεί, και την σκιά του πολέμου με τις επιπτώσεις του, η εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου, δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε με νωχελικές κινήσεις, αλλά εορτάστηκε πανηγυρικά και με ενθουσιασμό, σε όλον τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Εκδηλώσεις, ενημερώσεις, μαθητικά προγράμματα από τα εκπαιδευτήρια «ΟΜΗΡΟΣ» στην Κορυτσά και στην Χιμάρα,  μαθητικές παρελάσεις στη Δερβιτσιάνη Δήμου Δρόπολης και στη  Λιβαδειά Δήμου Φοινίκης, εκδηλώσεις στην πόλη των Αγίων Σαράντα και σε όλα τα σχολεία του χώρου μας.

Στα πρόθυρα της γιορτής, 24η Μαρτίου, η αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Κάτοικοι της πόλης, μαθητές σχολείων. Ανάμεσά τους και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο  Δημήτρης Ζαχαρίδης και  ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιάς Βασίλης Κάγιος, οι οποίοι και χαιρέτησαν την εκδήλωση, η Διευθύντρια Διεύθυνσης Μειονοτήτων Κωνσταντίνα Βεζιάνη, τοπικοί άρχοντες. Ακολούθησαν μαθητικά προγράμματα από τος μαθητές του Λυκείου «Πνοή αγάπης» του Μεσοποτάμου» και το σχολείο της πόλης.

Την 25η Μαρτίου στη Δερβιτσιάνη, με την μέριμνα του Δημαρχείου Δρόπολης και Πωγωνίου  και στη Λιβαδειά με την μέριμνα του Δημαρχείου Φοινίκης, ένιωθες το ρυθμό της εορτής. Από  τις  γαλανόλευκες που κυμάτιζαν υπερήφανα σε  όλο το χώρο. Από  τις μαθητικές παρελάσεις με τις γαλανόλευκες, τα πανό και τις χαρακτηριστικές ενδυμασίες. Από το πλήθος του κόσμου που χειροκροτούσε και απολαύανε τη νέα γενιά. Από τις καρδιές όλων που πλημμύριζαν αγάπη και λεβεντιά, με την ευχή: «Του χρόνου καλύτερα».

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Φώτο πάνω: εικόνες από εκδηλώσεις σε Αγ. Σαράντα, Χιμάρα και Λειβαδειά. Κάτω: ο Γ. Πρόξενος χαιρετίζει την εκδήωση στους Αγ. Σαράντα.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες,  η εθνική μας εορτή εορτάστηκε μεγαλοπρεπώςΕίσοδος μελών:
  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΦΕΒΑ 2022
Πρόσκληση για παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη - 1 Ιουνίου
Εκδημία του Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου
Δελτίο Τύπου, Ομιλία και Ψήφισμα Εκδηλώσεων της Επετείου Αυτονομίας της Β. Ηπείρου
Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου: εκδήλωση στο Δελβινάκι