Οι Βορειοηπειρώτες καλλιτέχνες ξανά έλαμψαν


Με την ευκαιρία των 100χρονων της ανεξαρτησίας της Αλβανίας και στα πλαίσια των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που διοργανώνει το Δημαρχείο της πόλης των Αγ. Σαράντα, είναι και η έκθεση καλών τεχνών, που άνοιξε την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου,  στην νέα Πινακοθήκη της πόλης.

Δεκάδες άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, με την παρουσία του Δημάρχου Στέφανου Τσίπα, του Αντιπεριφεριάρχη Αγ. Σαράντα Γιώργου Μάνου, του πρόεδρου του ΜΕΓΚΑ (Ε.Ε.Μ.Μ.) Χριστάκη Κίτσιου και άλλων παραγόντων της τοπικής και πολιτικής εξουσίας, επισκέφτηκαν και απόλαυσαν ένα προς ένα τα 52 έργα τέχνης των   Βορειοηπειρωτών καλλιτεχνών, 18 από τα οποία στη γλυπτική και 34 στη ζωγραφική.

Ο υπεύθυνος της Πινακοθήκης, ζωγράφος Λευτέρης Τσέκος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την έκθεση αυτή, μία έκθεση με πλούσιο και ελεύθερο περιεχόμενο, την πλατιά συμμετοχή των καλλιτεχνών (16 στο σύνολο  από τους οποίους 14 Βορειοηπειρώτες) και τον μεγάλο ρόλο που παίζει η Πινακοθήκη στην πόλη, δώρο του Δημαρχείου, ύστερα από την ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή του ίδιου.

Αν και η έκθεση άνοιξε στα πλαίσια των 100χρονων της Ανεξαρτησίας, μόνον 3-4 ήταν αφιερωμένα στην επέτειο αυτή.  Τα άλλα, τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη γλυπτική ήταν συνθέσεις ή παραστάσεις του σημερινού γίγνεσθαι, των φυσικών και αρχαιολογικών τοπίων, καλλιτεχνικές συνθέσεις, τα δε γλυπτά σε ορείχαλκο, μάρμαρο και σε γύψο, οι δε ζωγραφιές σε ακουαρέλα, λαδομπογιές, μολύβι κ.ά.

Ο δήμαρχος Στέφανος Τσίπας συγχάρηκε τους καλλιτέχνες για την πλούσια και ωραία έκθεση που παρουσίασαν, μια έκθεση τόνισε που πάρα πολύ καλά μπορεί να στέκει δίπλα σε άλλες των Ευρωπαϊκών χωρών, ν’ ανταγωνιστεί αυτές, κάνοντας υπερήφανη την πόλη, το νομό μας και το όνομα της χώρας.

Το θετικό αυτής της έκθεσης είναι το υψηλό επίπεδο των έργων τέχνης που προβλήθηκαν, η μεγάλη συμμετοχή - πάρα πολλοί για πρώτη φορά - και ιδιαίτερα η βορειοηπειρωτική παρουσία, μια παρουσία που δείχνει περίτρανα πως οι Βορειοηπειρώτες, παρά τα δεινά που πέρασαν και τις καθημερινές πιέσεις που ασκούνται και πλέκονται  πάνω τους,  έχουν λάμψει και εξακολουθούν να λάμπουν.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

Σημ. ΣΦΕΒΑ: Η Αλβανία έχει κάνει τα πάντα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ώστε να αφελληνίσει και να εξαλβανίσει την περιοχή των Αγίων Σαράντα, με κύρια όπλα την υφαρπαγή της γης και τον επιθετικό εποικισμό, εκμεταλλευόμενη όμως και την φυγή των γηγενών συμπατριωτών μας προς τη μητέρα Ελλάδα. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν καταλάβει καλά ότι πλέον δεν πρέπει να περιμένουν βοήθεια από κρατικούς παράγοντες αλλά πρέπει μόνοι τους να αγωνιστούν να κρατήσουν τον τόπο τους ώστε να τον παραδώσουν  ελληνικό στην επόμενη γενιά.