Η Βορειοηπειρώτισσα συγγραφέας, Κατίνα Παππά, επιστρέφει στη γενέτειρά της


Η Βορειοηπειρώτισσα συγγραφέας, Κατίνα Παππά, επιστρέφει στη γενέτειρά της

Το όνομα της μεγάλης Βορειοηπειρώτισσας συγγραφέος, Κατίνα Παππά, θα έχει από δω και στο εξής το νεόχτιστο Πολιτιστικό Μέγαρο που διακοσμεί την πλατεία της Λιβαδειάς στο Δήμο Φοινίκης.

Ήταν αυτό μια σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να τιμήσουν την μεγάλη τους συγγραφέα, Κατίνα Παπά, γεννηθείσα στο Γιαννιτσάτι του Θεολόγου, διωγμένη η οικογένεια της από τους Τουρκαλβανούς και εγκαταστημένη στην Κέρκυρα, απόφοιτη του Αρσακείου και Γυμνασίου Κέρκυρας με άριστα και με το τιμητικό βραβείο «Ντάγκλας», απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών καθώς και με  σπουδές, με κρατική υποτροφία, στα πανεπιστήμια της Βιέννης, του Μονάχου και   του Βερολίνου. Την καθηγήτρια  του 6ου Γυμνάσιου θηλέων Κέρκυρας, την βραβευμένη συγγραφέα από την Ακαδημία Αθηνών  για  την συλλογή διηγημάτων: «Στη συκαμιά από κάτω», αυτής που όπως της έγραφε ο μεγάλος μας Καζαντζάκης. «Αλήθεια, σας ζηλεύω. Τι ζωντάνια, τι ευαισθησία και χάρη, τι ταύτιση σκοπού και πραγματοποίησης!».

Η πλατεία της Λιβαδειάς ήταν ασφυκτικά γεμάτη, από εκατοντάδες κατοίκους απ’ όλα τα χωριά του Δήμου και ιδίως από την γενέτειρα της τιμωμένης, το Γιαννιτσάτι..

Ήρθαν ακόμα από τις γειτονικούς δήμους της Ελλάδας, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλης, ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας,  ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής, ο βουλευτής του ΣΚ Αλβανίας Ανδρέας Μάρτος, η Διευθύντρια Εταιρείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Διαμάντω Ριγάκου, καθηγητές από τις δύο χώρες, άνθρψποι των γραμμάτων και της τέχνης.

Ο δήμαρχος Φοινικαίων, Χρήστος Κίτσιος, έκαμε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης με το «νεοβάπτιστο» όνομα του Πολιτιστικού Μεγάρου, ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΠΑ, για να συνεχίσουν οι δραστηριότητες μέσα στο Μέγαρο.

Με τον άρτιο συντονισμό της παρουσιάστριας  καθηγήτριας Αγλαΐας Παππά, μίλησε ο Δήμαρχος Φοινικαίων ο οποίος, ανάμεσα στ’ άλλα, έβαλε το στίγμα, πως προτεραιότητα του δήμου θα είναι η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού μας και πως το πολιτιστικό Κέντρο «Κατίνα Παππά», θα είναι ένα σύμβολο και μια γεννήτρια του δικού μας πολιτισμού. Χαιρέτησαν με την σειρά  ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος, οι βουλευτές ΝΔ Ελλάδας και ΣΚ Αλβανίας,  Β. Γιόγιακας και Α. Μάρτος, ο τέως Νομάρχης Κέρκυρας Στέφανος Πουλημένος (γραπτώς), ο  Βορειοηπειρώτης ποιητής Ανδρέας Ζαρμπαλάς, η διευθύντρια Ε.Α.Κέρκυρας, Δ. Ριγάκου και ο συγγραφέας Θωμάς Στεριόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση της Κατίνα Παππάς.

Η κατάμεστη αίθουσα απόλαυσε στη συνέχεια απαγγελίες και πεζά από τα έργα της Κατίνα Παππάς, μουσικά τεμάχια από το συγκρότημα Ion ensemble Κέρκυρας, ένα βίντεο από την γενέτειρα της Κατίνας και δημοτικά τραγούδια από το κοινόν χορευτικό όμιλο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς και του Συλλόγου Γυναικών Αγίων Σαράντα.

Η έκθεση ζωγραφικής της μεγάλης ζωγράφου, αδερφής της Κατίνας,  Αγλαΐας Παππά, τράβηξε το ενδιαφέρον, μαζί με το μουσείο που απεικονίζονται, σε φωτογραφική έκθεση, η τρίχρονη δραστηριότητα του πολιτιστικού Συλλόγου Άγιος Κοσμάς», της Λιβαδειάς.

Με τα εδέσματα που πρόσφερε ο Δήμος έκλεισε αυτή η ωραία δραστηριότητα, για να μείνει αθάνατο το όνομα της μεγάλης συγγραφέας εδώ στην γενέτειρά της.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τό ἔπος 1940 – 41: Αἰώνια δόξα τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Οἰκουμένης
Ἔντι Ράμα: "Τό λιμάνι τοῦ Δυρραχίου θά γίνῃ de facto λιμάνι τοῦ Κοσσυφοπεδίου". Ποιά εἶναι τὰ ἐπακόλουθα; ;
Ὁ Ἕλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ἄς μή παρασυρθῇ ἀπό χαμόγελα καί ἁπλόχερες ὑποσχέσεις τῆς Ἀλβανίας κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!