Στην αιωνιότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, Γιώργος Ζαφειράτης


Ύστερα από πολυετή ταλαιπωρία, λόγω της ανίατης ασθένειας, απεβίωσε ο Γιώργος Ζαφειράτης, από το Λαζάτι, Δήμου Φοινικαίων.

Δημοδιδάσκαλος στο επάγγελμα, δίδαξε την ελληνική γλώσσα σε διάφορα σχολεία των νομών  Αγίων Σαράντα και Δελβίνου.

Όντας συνταξιούχος, μαζί με άλλους 13 συνταξιούχους Ελληνοδιδασκάλους, (μια ομάδα πρωτοβουλίας), ίδρυσαν το Σύλλογο Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων του Νομού Αγίων Σαράντα.  Σύντομα ο Σύλλογος εγκρίθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην πρώτη συνεδρίαση του εκλέξανε το Προεδρείο του Συλλόγου με Πρόεδρο τον  Γιώργο Ζαφειράτη. Τον Σύλλογο τον αγκάλιασαν όλοι οι Ελληνοδιδάσκαλοι Συνταξιούχοι του Νομού και έγινε ως δεύτερό τους σπίτι.

Με τον δραστήριο και ακούραστο πρόεδρο, άρχισαν οι οργανωμένες δραστηριότητες, για την διάσωση και την παρουσίαση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών της ΕΕΜ, η βοήθεια για την αναβάθμιση των ελληνικών σχολείων του νομού, το άνοιγμα φροντιστηρίων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, όπως στους Αγίους Σαράντα, Μουρσί, Εξαμίλια, μνημόσυνα για τους εκλιπόντες συναδέλφους και επισκέψεις στις οικογένειές τους, αναφορά στους ελληνοδιδασκάλους αγωνιστές, που δολοφονήθηκαν ή απεβίωσαν στις μεσαιωνικές φυλακές του δικτατορικού καθεστώτος, εκδρομές εντός κι εκτός χώρας κ. ά.

Ήταν η επιμονή και η ακούραστη δουλειά του Προέδρου του Συλλόγου, που κατορθώθηκε στην Έδρα του Συλλόγου, στο Ντερμίσι, να δημιουργηθεί φωτογραφική έκθεση από την δραστηριότητα του Συλλόγου  και το εθνογραφικό μουσείο, εμπλουτισμένο με τις δωρεές των ίδιων των συνταξιούχων δασκάλων.  

Ο Σύλλογος κατόρθωσε ακόμα να εκδώσει δύο βιβλία, αφιερωμένα στους Ελληνοδιδασκάλους, Στυλοβάτες του Ελληνισμού.

Για τις επαγγελματικές και εκπαιδευτικές του ικανότητες καθώς και την συμβολή του  στην ίδρυση και τον εμπλουτισμό του λαογραφικού μουσείου,  του απονεμήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Φοινικαίων η τιμητική διάκριση «Επίτιμος Δημότης Φινικαίων».

Ο Σύλλογος έχασε τον Πρόεδρό του, η ΕΕΜ έναν δραστήριο αγωνιστή για τα ιδεώδη των ελληνικών γραμμάτων και της Ορθοδοξίας.

Οι συνταξιούχοι και οι δάσκαλοι εν ενεργεία εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του, όντας πρόθυμοι να συνεχίσουν το έργο του.

Αιωνία η μνήμη του.

Να είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειρας που τον σκέπασε.

Βαγγέλης Παπαχρήστος