Να μην εγκαταλείψουμε τη γενέτειρα και να συμβάλλουμε στην αναβάθμισή της


Αύγουστε, καλέ μας μήνα, να ’σουν δυο φορές το χρόνο, λέει η λαϊκή παροιμία και το δικαιολογεί. Το δικαιολογεί με την αφθονία των φρούτων, λαχανικών  κι άλλων αγαθών. Το δικαιολογεί με  την δυνατότητα που δίνει στον εργαζόμενο ν’ απολαύσει τις διακοπές του.

Ο Αύγουστος στον χώρο μας, τον Βορειοηπειρωτικό, προσθέτει  κι άλλη μια χάρη: την προσέλευση των Βορειοηπειρωτών στη γενέτειρά τους. Να δουν τους γονείς τους και τα σπίτια τους. Να δουν το χωριό τους και τα αξιοθέατα του χώρου. Να γευτούν το θρόισμα των φυλλωσιών των δέντρων και τα κυπροκούδουνα των γιδοπροβάτων. Ν’ ανάψουν ένα κεράκι στις πανάρχαιες και τις νεόκτιστες  εκκλησίες και να γλεντήσουν στους ήχους των βιρτουόζων κλαρινοπαιχτών του βορειοηπειρωτικού μας χώρου.

Κι απ’ αυτά ο βορειοηπειρωτικός χώρος έχει άφθονα.  Έχει θραφεί κι έχει αναζωογονηθεί από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας. Και τα κρατούμε αυτά ως κόρη οφθαλμού.

Εφέτος η προσέλευση των Βορειοηπειρωτών στην γενέτειρά τους ήταν πρωτοφανής. Πλημμύρισαν οι δρόμοι  από νέους και νέες, γέμισαν οι πλατείες  από αμάξια,  αναμείχθηκε το φρέσκο αεράκι με τις φωνές των παιδιών.

Γέμισαν ζωντάνια τα χωριά μας. Γέλασαν τα πρόσωπα των ηλικιωμένων. Ικανοποιήθηκαν οι μικρούληδες που περπάτησαν στο χωριό τους, ήχησαν  τα  χοροστάσια από τα κλαρίνα  και τα τραγούδια.

Άλλαξε ριζικά η κατάσταση. Αυτό θέλουμε κι αυτό επιθυμούμε. Να μην υπάρξει μόνον ο Αύγουστος, αλλά να είναι  συχνές οι επισκέψεις. Να μην ρημάξει ο τόπος. Να μην  ξεκοπούν οι Βορειοηπειρώτες από τις ρίζες τους.

Αυτό που επιδιώκουμε και επιμένουμε απ’ όλους, συλλόγους και αδελφότητες, οι επισκέψεις να είναι πιο συχνές. Τα μηνύματά τους  να εμπνέονται από την αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο, να μην εγκαταλειφθεί, και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην αναζωογόνηση και την αναβάθμισή  του.

Κι αυτό το κάνει πολύ καλά  ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» της Λιβαδειάς.

Βαγγέλης Παπαχρήστος