Εκδηλώσεις για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι


Εκδηλώσεις για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι

Τιμήθηκε σήμερα στο ακριτικό Δελβινάκι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα,  η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ήπείρου, που έληξε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17.5.1914. Το σημαντικό αυτό πρωτόκολλο παραμένει ενεργό ως σήμερα και προβλέπει αυτονομία στη Β. Ήπειρο. Φέτος, 100 χρόνια μετά την πρώτη από τις τρεις απελευθερώσεις της Β. Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό και 99 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα, η κατάσταση στο Βορειοηπειρωτικό παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Σεβ/τος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, στην καθιερωμένη ομιλία του, έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή του Βορειοηπειρωτικού, εξήγησε ότι παραμένει ενεργό εθνικό θέμα για το οποίο ο ίδιος, ο ΠΑΣΥΒΑ και ΣΦΕΒΑ θα συνεχίζουν τον ειρηνικό τους αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση και ανέλυσε τα τρέχοντα φλέγοντα ζητήματα. Επέμενε ιδιαίτερα στην προκλητικότητα των Αλβανών, στην εξωφρενική στάση της Ελληνικής Πολιτείας να ζητάει από τους Βορειοηπειρώτες να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές εστίες προκειμένου να πάρουν την σύνταξη του ΟΓΑ και στην διχόνοια των πολιτικών ηγετών των Βορειοηπειρωτών. Μάλιστα επεσήμανε ότι αν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Β. Ήπείρου δεν μονοιάσουν, οι επιπτώσεις προβλέπονται ολέθριες.

Στα θετικά των φετεινών εκδηλώσεων συγκαταλέγεται ότι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας από όλα τα μέρη της Β. Ηπείρου τίμησαν την επέτειο. Αναφέρουμε αντιπροσωπευτικά τα δύο ιστορικά στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και φυλακισθέντες κ. Θόδωρο Μπεζιάνη και Βαγγέλη Παπαχρήστου, τον αντιπρόεδρο του Κόμματος ΕΕΜΜ κ. Δημήτρη Κώτσια, τον πρόεδρο ΟΜΟΝΟΙΑΣ Κορυτσάς και τέως βουλευτή του ΚΕΑΔ κ. Γρηγόρη Καράμελο, τον πρόεδρο της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας και υποψήφιο Βουλευτή ΚΕΑΔ στην Περιφέρεια Αυλώνας κ. Σταύρο Γκίνο, τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος ΕΕΜΜ και υποψήφιο Βουλευτή στην Περιφέρεια Κορυτσάς κ. Χρήστο Αργύρη, τον πρώην πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Μενέλαο Τζέλιο, και τον εκπρόσωπο της οικογένειας του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα κ. Μόντη Κολίλα από τη Χειμάρρα.

ΣΦΕΒΑ, 19.5.2013 - Δείτε το Δελτίο Τύπου της Ι.Μ. Δρυϊνουπόλεως και το Ψήφισμα της εκδήλωσης εδώ.

Εκδηλώσεις για τον Αυτονομιακό Αγώνα της Β. Ηπείρου στο ΔελβινάκιΕίσοδος μελών:
  
Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών: Δελτίο Τύπου Συλλαλητηρίου για την Μακεδονία
«Χριστός Γεννᾶται». Ἀλλ’ «ὁ Ἡρώδης ταράττεται» ...
ΜΗΝΥΜΑ Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως κ. ΑΝΔΡΕΟΥ εἰς τὸ 40νθήμερον μνημόσυνον τοῦ ἥρωος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τρισάγιο στον τάφο του αείμνηστου Κονίτσης Σεβαστιανού
Η Αγωνία του Σεβαστιανού και οι αγώνες των Βορειοηπειρωτών - ομιλία Κ. Χολέβα στο μνημόσυνο του Σεβαστιανού